Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výlet na Kleť

29. 3. 2014

 

Výlet začínáme v Českých Budějovicích, odkud jedeme autem na parkoviště, které se nachází u dolní stanice lanovky na Kleť. Kleť (něm. Schöninger, odtud též Kresetínská hora), nejvyšší vrchol Blanského lesa (1 083 m. n. m.). Počasí je pěkně a tak nám nic nebrání tomu, abychom se nevydali na Kleť pěšky. 
Od dolní stanice lanovky nás na Kleť vede zelená turistická značka. Na turistickém ukazateli
Na Lazích je uvedeno, že nás čeká na Kleť 3,5 km.
Cesta není nějak náročná. Jen poslední úsek, který vede přímo pod lanovkou po větších kamenech, může být pro někoho náročnější. My vycházíme úsek bez problémů.
V případě, že byste chtěli využít na vrch Kletě lanovku, pak vám zde uvádím internetovou stránku, kde naleznete informace www.holubov.cz/lanovka-klet/
Na vrcholu Kletě se nachází Tereziina chata a rozhledna nazývaná Josefova věž.  
Jelikož nám trochu vyhládlo, v Tereziině chatě si dáváme polévku a nějaké pití. Po nasycení se a nakoupení pohledů do sbírky se vydáváme na rozhlednu. Rozhledna je nejstarší kamenná rozhledna v Čechách. Dostavěna byla v roce 1825. Z rozhledny je rozsáhlý kruhový rozhled. Kromě televizního vysílače pro Jižní Čechy je z rozhledny vidět zámek Hluboká nad Vltavou, Středočeská pahorkatina, Brdy, Jaderná elektrárna Temelín, České Budějovice, Šumava, Boubín, Novohradské hory, Český Krumlov, Lipno a za příznivých podmínek rakouské Alpy (Dachstein, Grossglockner). Na výhledy štěstí bohužel nemáme. Hned máme důvod se sem někdy vrátit a snad příště budeme mít větší štěstí na výhledy.
Po návštěvě rozhledny se vydáváme zpět k dolní stanici lanovky, kde na nás čeká naše auto. Dolů se vydáváme po žluté turistické značce a od rozcestí Nad Horní Moučkou jdeme po zelené turistické značce.
Cesta dolů je též příjemná.