Jdi na obsah Jdi na menu
 


Relaxace v Alpách - Dolomity - Cortina d´Ampezzo

Zájezd pořádaný v termínu od 29. 6. 2013 do 6. 7. 2013

 

29. 6. 2013 SOBOTA

Z Prahy odjíždíme ve 22 hodin a jedeme přes Příbram, Vodňany, České Budějovice a hraniční přechod Dolní Dvořiště do Rakouska a dále přes Německo, opět Rakousko do Itálie.

 

30. 6. 2013 NEDĚLE

Cca 6:30 přejiždíme hraniční přechod Brenner a jsme v Itálii. V Itálii nás vítá slunečné počasí. První den je na programu turistika u Lago di Braies, kde jsme cca v 7:30.

Lago di Braies je jedním z nejhezčích a zároveň nejhlubších jezer v Jižním Tyrolsku. Průměrná hloubka jezera je 17 m, v místě s největší hloubkou bylo naměřeno 36 m. V jezeře se zrcadlí vrchol Seekofel. [1]

Od Lago di Braies se vydáváme příjemnou procházkou k chatě Grünwaldalm. U chaty Grünwaldalm dává většina z nás oběd s pohledem na pasoucí se kravičky u chaty a s výhledem na hory. Po polední pauze se vydáváme zpět k  Lago di Braies, kde parkuje náš autobus.  Autobusem se vydáváme směrem k lanovce, která vede k chatě Rifugio Son Forca.

Cestou máme krátkou zastávku u Lago di Landro. Po vyfocení jezera nastupujeme do autobusu a jedem již směr dolní stanice lanovky.

U dolní stanice lanovky, která nás vyveze k chatě Rifugio Son Force jsme kolem 14 hodiny. Během pár minut jsme díky lanovce u chaty Son Forca (2 235 m. n. m.) odkud máme krásné výhledy.

Po nafocení výhledů na okolní hory jedeme lanovkou dolů a jedeme směr Auronzo, kde se nachází hotel Galeno, ve kterém budeme během našeho pobytu v Itálii bydlet.

Na ubytování přijíždíme cca v 17 hodin a v 19 hodin máme večeři.

Po večeři pozorujeme krásný západ slunce. Do postele uleháme s přáním, aby i další dny vyšly jako ten první.

 

1. 7. 2013 PONDĚLÍ

Ráno se budíme kolem 7 hodiny a v 7:30 máme snídani. V 8:30 odjíždíme od hotelu a jedeme směr chata Hot Tre Croci odkud půjdeme k chatě Faloria.

U chaty Hot Tre Croci jsme kolem 9 hodiny a vydáváme směr chata Tondi a chata Faloria. Občas na cestě máme sníh. Cestou k chatě si užíváme kromě sněhu hlavně krásné výhledy. Krásné výhledy jsou též od chaty Tondi (2 340 m. n. m) a též od chaty Faloria. Od chaty Faloria máme pak městečko Cortina d´Ampezzo jako na dlani. Od chaty Faloria sestupujeme k dolní stanici lanovky Rio Gere, kde na nás čeká náš autobus, kterým pak jedeme do města Cortina d´Ampezzo.

Ve městě Cortina d´Ampezzo jsme kolem 15:30 a jdeme do centra městečka.

Město Cortina d´Ampezzo opouštíme cca 17:15 a jedeme na ubytování. Do hotelu přijíždíme v 18 hodin a v 19 hodin je večeře.

 

2. 7. 2013 ÚTERÝ

Ráno vstáváme v 7 hodin a v 7:30 je snídaně a v 8:30 odjíždíme do průsmyku Kreuzbergerpass odkud se vydáváme k chatě Rudi Hütte  (1 950 m. n. m.). Cestou k chatě máme krásné pohledy na Dolomity a protější Alpy. U chaty jsme cca 12:30, kde se na chvíli zastavujeme a občerstvujeme. Já ochutnávám pivko. Po odpočinku u chaty se vydáváme zpět do průsmyku Kreuzbergerpass, kde na nás čeká náš autobus, kterým se pak přemisťujeme do města Sexten Sesto (1 300 m. n. m.). Ve městečku Sexten Sesto jsme cca v 15:40 a vydáváme do centra městečka, kde se nachází Farní kostel Petra a Pavla. Kostel zaujme hlavně díky umělecky hodnotné malbě „Tanci smrti“, kterou vytvořil jihotyrolský umělec Rudolf Stolz. Z města Sexten Sesto odjíždíme v 16:45 a v 17:45 přijíždíme na ubytování. V 19 hodin je večeře.

 

3. 7. 2013 STŘEDA

Ráno vstáváme v 7 hodin a v 7:30 je snídaně a v 8:30 odjíždíme do města Sappada. Do města Sappada přijíždíme cca v 10 hodin a vydáváme se k chatě M. Sierra. Počasí moc na výhledy nepřeje. Je opar a je jak v sauně. Cestou k chatě jsme se pěkně zapotili.

Od chaty se pak vydáváme zase trochu jinou zpět do Sappady. Ve městě nás chytne déšť. Vzhledem k tomu, že jsme již ve městě, nikterak nám to nevadí. V době deště jdeme do jedné pizzerie na kafe. Po nějaké době je po dešti a začíná zase svítit sluníčko. Vydáváme se tedy na prohlídku městečka.

Cca v 15 hodin odjíždíme do města Auronzo, které si dnes můžeme prohlédnout. Většina z nás z centra města jde pěšky k hotelu.

V 19 hodin je večeře.

 

4. 7. 2013 ČTVRTEK

Ráno vstáváme v 7 hodin a v 7:30 je snídaně. V 8:30 odjíždímě k Lago di Misurina (1 754 m. n. m.), kam přijíždíme cca v 9 hodin. Od jezera v 9:25 jedeme místním autobusem k chatě Auronzo (2 320 m. n. m.), kde jsme cca 9:45.

Od chaty Auronzo opět máme krásné výhledy a máme i pohled do údolí na město Auronzo. Od chaty Auronzo se pak vydáváme přes chatu Lavaredo 2 400 m. n. m. k chatě A. Locatelli (2 405 m. n. m.). Cestou máme pohled na Tre Cime di Lavaredo (Drei Zinnen). 

Tre Cima di Lavaredo je impozantní tříčlenná skupina skalních štítů, nejčastější symbol Dolomit. Vyrůstají kolmo ze sutinových polí. Největší je prostřední Cima Grande (Velký štít 2 999 m.), dále západní Cima Ovest (Západní štít 2 973 m.) a nejnižší je Cima Piccola (Malý štít 2 875 m.).[2]

Od chaty A. Locatelli je možné se vrátit zpět k chatě Auronzo stejnou cestou. Většina z nás se vydává k chatě Auronzo okružní cestou. Cestou máme stále pohled naTre Cime di Lavaredo.

U chaty Auronzo jsme chvíli před 15 hodinou. V 15:05 pak jedeme autobusem zpět k Lago di Misurina. Většina z nás pak podniká procházku kolem jezera.

Od Lago di Misurina odjíždíme v 17:15 a v 17:45 jsme na ubytování. V 19 hodin je večeře.

 

5. 7. 2013 PÁTEK

Kolem 7 hodiny se probouzíme do posledního dne našeho zájezdu, který si budeme užívat v Dolomitech.  Jako předchozí dny v 7:30 je snídaně. V 9:15 odjíždíme od hotelu k lanovce, která vede na chatu Scoiatoli.  

K dolní stanici lanovky přijíždíme v 10:30 a během chvíle jsme díky lanovce u chaty Scoiatoli odkud máme pěkný pohled na Cinque Torri.

Cinque Torri neboli Pět věží je skupina více než pěti věží. Skupinu pěti hlavních věží tvoří Torre Grande, Seconda Torre, Terza Torre, Quarta Torre a Quinta Torre.

Od chaty Scoiatoli pak jdeme k chatě Averau (2 413 m. n. m.). Od chaty Averau je možnost jít pěšky k chatě v průsmyku Passo Falzarego. Já si dělám dnes odpočinkový den. Od chaty Averau jdu zpět k chatě Scoiatoli, kde si dávám horkou čokoládu se šlehačkou s výhledem na Cinque Torri. Po odpočinku na chatě se vydávám lanovkou dolů, kde parkuje náš autobus a autobusem se nechávám převézt k chatě v průsmyku Passo Falzarego (2 117 m. n. m.). V průsmyku se nachází dolní stanice lanovky, která vede k chatě Lagazuoi (2 752 m. n. m.). Od chaty Lagazuoi je pěkný výhled. Od chaty je též vidět Cinque Torri. Po nafocení několika snímků se vydávám lanovkou zpět k průsmyku Passo Falzarego.

V 17:00 jsme již všichni v autobusu a vydáváme se směr Česká republika.

V Rakousku kousek od hraničního přechodu Brenner zastavujeme na večeři. Po pauze na večeři nastupujeme zpět do autobusu a jedeme již směr Česká republika. Opět nás čeká cesta Rakouskem, Německem a opět Rakouskem a přes hraniční přechod Dolní Dvořiště do České republiky.

 

6. 7. 2013 SOBOTA

Kolem 1 hodiny přejíždíme hraniční přechod Dolní Dvořiště a jsme v České republice. Jedem opět přes České Budějovice, Vodňany a Příbram do Prahy. V Praze na Dejvické jsme ráno ve 4:30.

Zájezd tím tak končí a zůstávají nám zážitky, fotky na kartách našich fotoaparátů a nějaké ty suvenýry.

Závěrem bych chtěla poděkovat průvodci zájezdu, který byl Jaroslav Nešpor a dále řidičům Přemkovi a Jirkovi a dále cestovní kanceláři, která pro nás zájezd připravila.

 

Zdroje:

[1] Jižní Tyrolsko - Pěší túra k zeru Pragser Wildsee/Lago di Braies. AGENCY SÜDTIROL MARKETING, Wydawca. Jižní Tyrolsko [online]. [cit. 2013-07-07]. Dostupné z: http://www.suedtirol.info/cs/Oblasti-a-aktivity/Turistika-a-horolezectvi/Pesi-turistika/detail/5ec3749e-7f44-4dec-af69-403111d08823/Pesi-tura-k-jezeru-Pragser-WildseeLago-di-Braies.html

[2] Přispěvatelé Wikipedie, Tre Cime [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2013, Datum poslední revize 21. 05. 2013, 09:50 UTC, [citováno 7. 07. 2013] <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Tre_Cime&oldid=10341613>