Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jizerské hory - okolí osady Jizerka

5. 5. 2017

5. 5. 2017 PÁTEK

Z Prahy odjíždíme cca po 17 hodině a jedeme směr osada Jizerka, kde máme zajištěné ubytování.

Osada Jizerka leží na Malé Jizerské louce uprostřed Jizerských hor a je nejvýše položenou obcí (850 m. n. m.). Osadu tvoří kolem třiceti domů. Spojení s civilizací zajišťuje udržovaná horská silnička.

Jizerkou protéká stejnojmenná říčka a také Safírový potok, na němž bývalo vyhlášené naleziště drahokamů (safírů, rubínů, chalcedonů, topasu atd.). Hledači drahých kamenů přicházeli hlavně z Itálie (tehdy Vlachy). Proto se hřeben nad Jizerkou nazývá Vlašský. Dnes je těžba kamenů zakázána.

Dominantou je jedna z nejvyšších čedičových vyvřelin ve střední Evropě, vrch zvaný Bukovec (1005 m. n. m.). Je zde státní přírodní rezervace a prochází tudy jakož i celou Jizerkou naučná stezka.

V obci stojí za povšimnutí budova bývalé sklárny, Panský dům, Pyramida, chata Jizerka nebo budova bývalé školy, kde dnes sídlí Muzeum Jizerských hor, které stojí za návštěvu.

Na ubytování přijíždíme kolem 20 hodiny. Máme zajištěnou polopenzi, a tak po příjezdu dostáváme večeři. Pochutnáváme si na špekových knedlíkách se zelím.

Po večeři se jdeme ubytovat.

Postupně jinak doráží na ubytování i další část výpravy.

 

6. 5. 2017 SOBOTA

Probouzíme se do mlhavého rána. Koukáme na počasí a vidíme, že to s počasím nemá být až tak špatné jak meteorologové předpovídali. Čeká nás polojasná obloha.

V 8 hodin máme připravenou snídani. Snídaně je formou švédských stolů.

Zhruba kolem 9 hodiny hlavní část výpravy se vydává na výlet. Já s hlavní skupinou nejdu a vydávám se na výlet sama a později se přidávám k výpravě, která podniká kratší výlety.

Chvíli po té co vyrazila hlavní výprava na svojí cestu, vyrážím i já užívat si dne v Jizerských horách.

Mé kroky nejdříve vedou do Muzea Jizerských hor, které mohu všem doporučit. Muzeum i pořádá různé akce. Veškeré informace o muzeu najdete na stránkách http://www.csopjizerka.cz/ .

Po prohlídce muzea se vydávám po Naučné stezce směr Rašeliniště Jizerky a dále jdu po cyklostezce 22, Hřebenovka směr Smědava.  Cestou od Rašeliniště Jizerky směrem na Smědavu potkávám výpravu kratších výletů a přidávám se k nim a zbytek dne již trávíme společně.

U chaty Smědava si dáváme občerstvení . Po občerstvení a odpočinku se vydáváme k soutoku Hnědé a Černé Smědé, který se nachází nedaleko chyty Smědava.

Po nafocení soutoku se vydáváme zpět do osady Jizerka stejnou cestou tj. po cyklostezce 22, Hřebenovka.

Na ubytování přicházíme kolem 17 hodiny. Hlavní část výpravy přichází kolem 19 hodiny a kolem 19:30 máme večeři. K večeři máme pečené kuře se šťouchanými brambory.

 

7. 5. 2017 NEDĚLE

Ráno se probouzíme do slunečného dne. Snídani máme opět připravenou na 8 hodinu. Po snídani se se skupinou kratších výletů vydávám na výlet.

Skupině kratších výletů jsem doporučila návštěvu muzea. Na mé doporučení dali, a tak navštěvují muzeum. Já čekám před muzeem, až si muzeum prohlédnou. Doufám, že se jim též muzeum líbí.

Jakmile mají muzeum prohlédnuté vydáváme se z osady Jizerka po žluté turistické značce směrem Karlovský most.

Karlovský most přes Jizeru pod osadou Jizerka stál od roku 1901. Postaven byl ze železobetonu a spojoval Jizerku a Orle do uzavření přechodu po II. světové válce. V roce 1979 byl zbořen.  Nový dřevěný most nechal postavit místní úřad v Kořenově a otevřen pro turisty byl 15. července 2005.

Cestou se nám bohužel trochu pokazilo počasí. Začíná nám poprchávat. Není to ale nějak velký déšť, a tak výlet neukončujeme. Pár kapek nám nevadí.

U Karlovského mostu si dáváme odpočinek a jídlo. Počasí se umoudřilo. Sice nesvítí sluníčko, ale neprší, a tak si užíváme pohledu na Jizeru.

Po odpočinku a jídle se vydáváme po cyklotrase směr Orle.

V letech 1754 – 1888 bývala v Orle (tehdy Karlsthal) sklárna. Dnes tvoří osadu jenom několik stavení obklopených lesem. Tři z nich jsou zajímavé. Přicházíme-li do Orle cestou od Velké Jizery, spatříme po pravé straně dvojčata – dvě veliké dřevěné chalupy, před kterými rostou vzrostlé listnáče. Jsou to bývalé armádní objekty pro pohraničníky postavené v letech 1935 – 1938.

Nejzajímavější stavení je ale celé kamenné. Je to bývalá hájenka, jediný dochovaný svědek sklářské minulosti Orle. V současné době je zde možnost občerstvení.

V osadě Orle využíváme občerstvení, kde si dáváme čaj na zahřátí a kupujeme si zde turistické vizitky do našich deníčků J.

Vzhledem k tomu, že venku akorát prší, tak je to pro nás i takové útočiště před deštěm.

Jakmile vidíme, že je venku po dešti vydáváme se zpět ke Karlovskému mostu.  Tentokrát se ke Karlovskému mostu vydáváme po zelené turistické značce.

Od Karlovského mostu k osadě Jizerka se vydáváme po naučné stezce TŘI ISERINY. U rozcestníku Pralouka máme na výběr. Vydat se dále do osady Jizerka po cyklotrase 22, Hřebenovka, což by znamenalo jít po silnici. Moc se nám po silnici nechce, a tak volíme dále NS TŘI ISERINY. Dále máme u rozcestí Bukovec – starý lom možnost vydat se přes Bukovec. Vzhledem k tomu, že počasí není nikterak pěkné a moc se nám do kopce na vrch Bukovec nechce, volíme druhou variantu, která obchází vrch Bukovec. Přicházíme k rozcestí Bukovec – upolínová louka. Na rozkvetlé upolíny je ještě brzy, a tak si užíváme jen pohledu na osadu Jizerku. Je mlha, ale i mlha nad osadou Jizerkou má své kouzlo.

Od rozcestí Bukovec – upolínová louka pokračujeme po naučné stezce směr osada Jizerka a dále jdeme na naše ubytování.

Hlavní část výpravy dorazila do chaty dříve než my. Děláme si z nich legraci, že dnešní výlet ošidili J.

Po přichodu do chaty si dáváme čaj na zahřátí a kolem 19:00 hodiny máme večeři. K večeři máme guláš s knedlíkem a moc si na něm pochutnáváme.

 

8. 5. 2017 PONDĚLÍ

Probouzíme se do slunečného dne. Snídani mámě opět v 8 hodin. Vzhledem k tomu, že dnes již náš pobyt na chatě končí, nakládáme věci do auta.

Domů, ale nepospícháme. Počasí je venku pěkné. Krásně svítí sluníčko.

Cílem dnešního dne je tedy vrch Bukovec. Na vrch Bukovec se vydáváme z Jizerky po naučné stezce přes rozcestí Bukovec – upolínová louka a dále Bukovec. Výstup na vrch je tedy něco, ale stojí to za to si na něj vyšlápnout. Vzhledem k tomu, že na stromech ještě nejsou listy, tak máme i výhled na Krkonoše. Být zde později, kdy již na stromech jsou listy, tak asi výhled moc není. Na vrcholu se nachází vrcholová kniha, kam jsem se zapsala. J

Od vrcholu Bukovce se vydáváme směr Bukovec – starý lom. Zde chvíli odpočíváme. Zpět k Jizerce jdeme směr Bukovec – upolínová louka.

Dnes je slunečno, a tak si od rozcestí Bukovec – upolínová louka užíváme pěkného pohledu na osadu Jizerka.

Od rozcestí Bukovec – upolínová louka se vydáváme zpět k chatě, kde jsme bydleli a kde na nás čekají auta. Pomalu se loučíme a vydáváme se ke svým domovům.

 

Naše cesta vede přes Malou Skálu, kde se zastavujeme na oběd v místní Pizzerii, kde si pochutnáváme na pizze.  Po obědě se již vydáváme směr Praha.

 

Ubytování jsme měli zajištěné v Chatě Pešákovna http://www.chatapesakovna.cz/cs/

 

Kam na výlet s kočárkem 

Výlet na Smědavu

Výlet začneme v u rozcestníku Jizerka od kterého se vydáme po cylotrase 22, Hřebenovka směr Smědava.

Teoreticky se dá zajít i s kočárkem na rašeliniště Jizerky. Ovšem k rašeliništi vede dřevěný chodníček, který není nikterak široký, ale dá se. Jen bych možná nedoporučovala v turistické sezoně, kdy sem zavítá hodně lidí.

Cestou na Smědavu je jinak Kiosek, kde se můžete občerstvit.

Občerstvit se samozřejmě můžete i na chatě Smědava, kde jsou na rodiny s dětmi připraveni. Na toaletě nechybí přebalovací pult a u chaty se nachází i dětské hřiště.

Výlet ke Karlovskému mostu

Od rozcestníku Jizerka se vydejte po žluté turistické značce směr Karlovský most.

Pokud jdete na procházku ve dvou, pak můžete přejít i Karlovský most a vydat se dále do Orle.

Od Karlovského mostu se vydejte po cyklotrase (podél Jizery) a na prvním rozcestí se dejte doprava. Cesta je pro terénní kočárek a pro zdatnější rodiče. Cesta od Karlovského mostu k prvnímu rozcestí není zcela pohodová. Myslím, že zdatnější rodičové s terénním kočárkem by cestu měli zvládnout.