Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výlet do Všenor do Cidrerovny

11. 6. 2016

Výlet začínáme v Praze na Smíchovském nádraží odkud jedeme autobusem na zastávku Žabovřeská. Z autobusové zastávky Žabovřeská se vydáváme přes pražskou čtvrť Zbraslav k cyklostezce Mníšecko – M. Po cyklostezce se vydáváme směr Baně k autobusové zastávce linky číslo 129 a 318.

U autobusové zastávky se nachází rozcestník Baně – bus. Od rozcestníku se vydáváme po červené turistické značce směr Jíloviště.

Kousek od autobusové zastávky Baně stojí za povšimnutí  lesní kaplička Panny Marie z 19. století.

Při počasí dobrém na výhledy doporučuji zastavit se na vyhlídkovém místě, které je na trase. Z vyhlídky je výhled na Vrané nad Vltavou a na Vltavou. Přímo pod vyhlídkou se nachází vodní elektrárna Vrané nad Vltavou. Trochu je z vyhlídky vidět.

Z vyhlídky dále pokračujeme po červené turistické značce k rozcestníku Pod Cukrákem.

Od rozcestníku Pod Cukrákem se vydáváme dále po červené turistické značce směr Jíloviště.

V Jílovišti stojí též za povšimnutí výklenková kaplička.

Od rozcestníku Jíloviště se vydáváme po zelené turistické značce směr Horní Mokropsy.

U rozcestníku Horní Mokropsy si všímáme kostela sv. Václava.

První zprávy o původním farním kostele sv. Václava v Horních Mokropsech, postaveného v románském slohu, jsou z první poloviny 14. století. Kostel byl postaven na panství jeptišek Svatojiřských a o jeho osudu není zpráv do konce 17. století.

Kostel zasvěcený sv. Václavu byl vystavěn v nynější podobě v roce 1732. Zbraslavský opat řádu Ciserciáckého Tomáš Budecius nechal přestavět původní kostel do barokního slohu na půdorys kříže.

V cípech klenby lodi jsou umístěny štukové reliéfy výjevů ze života sv. Václava a jeho sluhy Podivena – sv. Václav lisuje víno, nese dříví chudým, mlátí obilí, připravuje obětiny ke mši sv.

Na hlavním oltáři je obraz sv. Václava. Zobrazuje sv. Václava na koni, jemuž se koří sv. Radoslav. Po jeho bocích jsou andělé a nahoře anděle nseoucí obraz Madony Svatoboleslavské. Obraz znázorňuje událost, kdy sv. Václav navrhl Radslavovi, aby bojovali sami místo svých vojáků. Radoslav, když viděl okolo sv. Václava zjevení andělů, padl na kolena, vzdal se a nebyla prolita žádná krev. [1]

Od kostela se vydáváme dále po zelené turistické značce k rozcestníku Všenory.  Z žst ve Všenorech se vydáváme k Cidrerii Kliment http://www.cidrerie.cz/.

Zjišťujeme, že jsme zbytečně šli od kostela sv. Václava na nádraží, jelikož Cidrerie se nachází Na Návsi 37 tj. nedaleko kostela. Ale to nevadí.

Po příchodu do Cidrerie si dáváme na ochutnávku jeden Cidre. Po chvíli jdeme na krátkou exkurzi cidrerie.

Po krátké prohlídce si kupujeme suvenýr jak jinak láhev cidreru a vydáváme se k řece Berounce udělat si malý piknik. Počasí k pikniku přeje.

Každá legrace má svůj konec. Kolem 18 hodiny balíme naší piknikovou deku a vydáváme se na žst Všenory a vlakem jedeme do Prahy.

Citace:

[1] Kostel sv. Václava ve Všenorech. In: Římskokatolická farnost Řevnice [online]. Řevnice farnost, c2016 [cit. 2016-06-15]. Dostupné z: http://revnice.farnost.cz/index.php?id=vsenory

 
 

Náhledy fotografií ze složky Honzíkovo cesty