Jdi na obsah Jdi na menu
 


Po novém mostě za motýly do Fata Morgany

3. 5. 2016

Výlet jehož název má Po novém mostě za motýly do Fata Morgany a který pořádá Klub českých turistů odbor Střížkov, začínáme v Praze na stanici metra Nádraží Holešovice.

Na startu po zaplacení startovného dostáváme popis trasy. Vidíme, že před sebou máme 8 km a na konci pochodu nás čeká příjemná odměna a to návštěva skleníku Fata Morgana.

Od startu pochodu se vydáváme k tramvajové zastávce. Od tramvajové zastávky se vydáváme vpravo na nový Trojský most přes Vltavu.

Trojský most je silniční a tramvajový most, který byl otevřen 4. října 2014. Vede z Partyzánské ulice do oblasti ulic Nové Povltavské a Trojské v Troji. Slouží místní dopravě a nahrazuje původní provizorní tramvajový most, zvaný "Rámusák", který sloužil od roku 1981 do roku 2013. 

Za mostem se vydáváme na nábřežní komunikaci a cyklotrasu A2 směr ZOO. Podcházíme lávku pro pěší vedoucí na Císařský ostrov a u parkoviště se napojujeme na červenou turistickou značku.

Po červené turistické značce jdeme do osady Podhoří, kterou procházíme a na její konec. V místě, kde se červená turistická značka vrací k Vltavě, odbočujeme vzhůru roklí kolem potůčku.

Jdeme kolem jezírka a vyjdeme na cestu a dáme se vpravo a další cesto zase vpravo. Posléze přicházíme do ohrazené louky palisádou. Zde je krásný výhled na Prahu.

Z louky vycházíme pravým východem a jdeme po cestě, která nás dovede do ulice Na Farkách. Ulice na Farkách později odbočuje k lesu. My se však pokračujeme kolem nízké budovy trafostanice, vlevo obcházíme usedlost Pazderka a jdeme až k hlavní silnici K Pazderkám.  

Usedlost Pazderka je bývalá zemědělská usedlost z 18. století, která ležela mezi poli. Představuje ji obytná patrová budova s hospodářskými křídly na půdorysu písmene U. Svůj název získala podle pazderny tj. budovy, která sloužila k sušení lnu nebo konopí.

Přicházíme ke křižovatce a po přechodech se dostaneme k lesu. Lesem se pak po směrovkách dostáváme do cíle u Fata Morgany.

V cíli pochodu dostáváme razítko pochodu a vzhledem k tomu, že je to první pochod, který jsme absolvovali v měsíci květnu, tak i razítko měsíce. Jakmile máme vše orazítkované, vydáváme obdivovat květiny a motýli do skleníku Fata Morgana.

Motýlů ve skleníku moc nepoletuje, ale kytek je ve skleníku spousta, máme tedy na co koukat.

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Honzíkovo cesty